duminică, 19 iunie 2011
Deconectarea cablurilor din interiorul calculatorului
Cablurile de conectare ale butoanelor de pe panoul frontal cu placa de baza. Acestea sint niste cabluri subtiri care se termina cu niste conectoare alungite de culoare neagra care intra intr-o serie de prize speciale (cu pini) asezate una in continuarea celeilalte pe o latura a placii de baza. Fiecare conector are scris pe el o mica denumire, de ex. PW-ON (pentru butonul de pornire a calculatorului) sau HD-LED (ledul care ne indica faptul ca hardiscul are activitate). Conectoarele ies extrem de usor din prizele lor.
Este indicat ca inainte de deconectare sa notam pe o foaie de hirtie ordinea conectoarelor si pozitia lor pentru ca exista riscul ca unele butoane de pe panoul frontal sa nu functioneze daca nu am montat corect conectoarele.
marți, 14 iunie 2011
Cetatea Oradea
Cetatea Oradea, unul din principalele obiective turistice ale orasului, a fost ridicata, la sfarsitul secolului al XI-lea, pentru a proteja initial o manastire cu hramul Sfintei Fecioare Maria, manastire inaltata dupa cum spune legenda pe o insula intre bratele Crisului Repede, langa paraul Petza. La inceput fortificatia era alcatuita dintr-un val de pamant, intarit cu palisada si cu turnuri de lemn.
Inca de la inceputurile sale, Cetatea Oradea a avut rolul de nucleu polarizator al asezarilor ce fiintau in arealul oradean, fiind concentrate in jurul sau functiunile politice, militare, juridice, administrative si religioase. Dupa instalarea in cetate a sediuluii episcopiei romano-catolice de Oradea, a fost inaltata in incinta o catedrala, slujita de un colegiu alcatuit din 24 de preoti denumit Capitlu. Secolele XIV – XV au constituit o perioada infloritoare pentru cetatea Oradei. A fost reconstruita in forma heptagonala, avand doua turnuri ce protejau poarta. S-au ridicat statui in cinstea celor trei regi maghiari canonizati: Stefan I, Ladislau I si Emeric, s-au construit un palat episcopal si o catedrala mare, in stil gotic, care a fost ridicata la rangul bisericilor San Marco din Venetia si Santa Maria Portiuncula din Assisi, devenind loc de pelerinaj catolic pe plan european. Spre deosebire de cetatea Alba Iulia, construita in stil Vauban, Cetatea Oradea este construita in stil flamand, cu influente italiene, bazandu-se pe planurile mai multor arhitecti italieni.
Secolul XVI a fost mai zbuciumat din cauza revoltelor si invaziei otomane. A fost disputata de regele Ungariei, Ferdinand de Habsburg si regele de drept, Ioan Zapolya. Aici s-a semnat si primul tratat intenational – „Pacea de la Oradea” – ce avea in vedere separarea Transilvaniei de Ungaria (1538). La inceputul secolului XVII s-a decis refacerea cetatii, de data aceasta de forma pentagonala, cu bastioane pe colturi si sant de aparare cu apa.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)